Schlager muziek, in welke landen vinden we die het meest terug?
Schlager muziek, in welke landen vinden we die het meest terug?
Sinds het ontstaan van Schlagermuziek in Wenen is het in steeds meer landen een gerespecteerde muzieksoort geworden. De opmars van Schlagermuziek ging dan ook in een sneltreinvaart en het breidt zich al heel snel uit naar meerdere landen binnen Europa. In deze blog lees je alles over de landen waar de Schlager muziek populair is, of is geweest.
De oorsprong van Schlager muziek
Schlager muziek is oorspronkelijk ontstaan in Zweden. En was eigenlijk eerst geen muziekstijl, maar het was een uitdrukking waarmee werd bedoeld dat iets een voltreffer of een hit zou zijn. Als er een nummer uit de operette aansloeg, dan werd het al heel snel een Schlager genoemd. De letterlijke vertaling van Schlager is dan ook een voltreffer.
Schlager muziek in Duitsland
Als vrij snel waaide de populariteit over naar Duitsland en andere landen. Maar Duitsland was het land waar de Schlager al vrijwel meteen werd omarmd als de typische Duitse Volksmuziek. Het wordt volksmuziek genoemd omdat de liederen vaak gaan over het leven en dan vooral de perikelen die je binnen je liefdesleven kunt ervaren. Zowel positief als negatief.
Nederland en Schlager muziek
Ook in Nederland kreeg Schlagermuziek voet aan de grond. Vooral in Brabant en Limburg werd deze muzieksoort erg gewaardeerd. Vandaag de dag is het nog steeds zo dat er in Brabant en Limburg Schlager festivals worden georganiseerd, waar echte Schlager fans van binnen- en buitenland kunnen genieten van hun favoriete Schlagerartiesten.
De Nederlandse artiesten die Schlager muziek ten gehore brengen zijn onder andere Frans Bauer, Eddy Wally, Corry Konings en Marianne Weber. Eigenlijk zijn er heel veel Nederlandse artiesten die hun liederen ook in het Duits zingen. Zo hebben zij meteen hun eigen Schlager nummers uit weten te geven.
De Zweedse Schlagers
De Zweedse Schlagermuziek is in geen enkel geval te vergelijken met de Duitse Schlager muziek. De jaarlijkse voorronde voor het Eurovisie songfestival voor Zweden wordt in de volksmond ook wel het Schlagerfestival genoemd. Alleen wordt dit Festival wel in het Zweeds gehouden en niet in het Duits.